Αϊδινίου 73-67100 Ξάνθη (περιοχή Κυψέλης)
Τηλ. : 2541 355 300-301
E mail: kpsyg@hosp-xanthi.gr
ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αργιών)
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Πρωί 7 π.μ εώς 3 μμ.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ξάνθης αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υπάγεται διοικητικά στο Γ.Ν Ξάνθης.

Σκοπός του Κ.Ψ.Υ είναι η παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών, η φαρμακευτική θεραπεία, η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική,  η συνέχεια στην φροντίδα και η παρακολούθηση των ατόμων στην κοινότητα, η υλοποίηση δράσεων ψυχοκοινωνικής μέριμνας  και πρόληψης.

Οι βασικές αρχές του ΚΨΥ αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, στην θεραπεία των ψυχικών διαταραχών καθώς και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα αποτελείται, από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτή και Επισκέπτη Υγείας. Κύριος στόχος είναι η πολυεπίπεδη προσέγγιση του προβλήματος του ασθενή στην κοινότητα.  

Διευθύντρια ΚΨΥ

Δρ. Μαγδαληνή Κατσικίδου, Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Ψυχιατρικού Τμήματος, Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Προσωπικό Ψυχικής Υγείας:

Ψυχολόγος: Βαταμίδης Κωνσταντίνος

Κοινωνικός Λειτουργός: Χριστοφόρου Εμμανουήλ

Νοσηλεύτριες: Τέντσιου Θεόνη και Τσαρδίδου Άννα

Επισκέπτριες Υγείας : Δεμιρτζίδου Φωτεινή και Χαρμανίδου Χρυσοβαλάντου

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Κ.Ψ.Υ ΞΑΝΘΗΣ

Στο ΚΨΥ παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες από 18 και άνω και αφορούν γενικότερα την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία, την ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική υποστήριξη και την διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες στην κοινότητα. Αναλυτικότερα αυτές είναι:

  • Ψυχιατρική εξέταση- διάγνωση και θεραπεία ενηλίκων
  • Ψυχολογική εκτίμηση, αξιολόγηση με ψυχομετρικά εργαλεία (WAIS IV, MMPI2)
  • Ατομική Ψυχοθεραπεία
  • Θεραπευτικές Ομάδες
  • Υπηρεσία Κοινωνικής Εργασίας
  • Νοσηλευτική Υπηρεσία
  • Διασύνδεση και συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού
  • Δράσεις Ευαισθητοποίησης-Ενημέρωσης προς την κοινότητα
  • Γραμματειακή υποστήριξη, αρχείο, πιστοποιητικά, γνωματεύσεις κ.τ.λ.

Οι τύποι ψυχοθεραπείας που εφαρμόζονται στο Κ.Ψ.Υ είναι :

  • Ατομική Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία
  • Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
  • Συμβουλευτική Οικογένειας και ζεύγους
  • Ψυχοεκπαίδευση & Συμβουλευτική Οικογένειας για την ψυχική νόσο (ψύχωση)
  • Θεραπεία Συμπεριφοράς

Στόχος της υπηρεσίας είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των χρόνιων ασθενών με την παράλληλη επίβλεψη Ψυχιάτρου. Επιπλέον παρέχεται συμβουλευτική για την επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, διενεργείται κοινωνική έρευνα για τον σκοπό της δικαστικής συμπαράστασης και στο πλαίσιο των δικαστικών αρχών.

Η διασυνδετική- συμβουλευτική ψυχιατρική προωθεί τη συνεργασία της Ψυχιατρικής με τις άλλες Ιατρικές ειδικότητες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ψυχίατρος  παρέχει τη γνώμη του για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ψυχικής διαταραχής ή της διαταραχής της συμπεριφοράς, ή κάποιου ψυχοκοινωνικού προβλήματος, όταν ο θεράπων γιατρός το ζητήσει.

Η αναγνώριση ότι τα ψυχιατρικά προβλήματα, όπως οι αγχώδεις διαταραχές , η κατάθλιψη, εμφανίζονται  σε ένα σημαντικό μέρος του γενικού πληθυσμού και η συνειδητοποίηση από τον ιατρικό κόσμο ότι η Ψυχιατρική προσφέρει πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές θεραπείες, έχει οδηγήσει σε θεμελιώδεις μεταβολές στην αντιμετώπιση γενικότερα της ψυχικής νόσου.

Ενθαρρύνουμε την συνεργασία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Νομού σε περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης και υποστήριξης, στην περιοχή ευθύνης μας.

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική παρέμβαση συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών, στην  πρόληψη και στην μακροπρόθεσμη ευημερία.

H προσέγγιση της πρόληψης και της προαγωγής ψυχικής υγείας αφορά σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα. 

Μέλη της ομάδας του Κ.Ψ.Υ επισκέπτονται φορείς και υπηρεσίες  όπως π.χ σχολεία δημόσιες υπηρεσίες, και υλοποιούν ομιλίες και εργαστήρια, συμμετέχουν σε ανοιχτές συζητήσεις και διεξάγουν δραστηριότητες.

 Δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε ασκούμενους  προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατόπιν συνεννόησης τους με το Γραφείο Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.